De digitalisering verandert de woningmarkt – ook de verhuurmarkt – ingrijpend. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen waar de makelaar kennis van moet nemen? Hoe zorgt de makelaar dat hij relevant blijft?
De voortschrijdende – of -hollende – technologie verandert ook de verhuurmarkt ingrijpend. Zo worden het zoeken, vinden en selecteren van kandidaten en de administratieve taken veel eenvoudiger – misschien wel helemaal overbodig.
De verschillende applicaties op dit terrein houden zich bezig met één of meer van drie onderdelen: presentatie, administratief-juridische handelingen en ‘kandidaatmanagement’. De applicatie die softwarebedrijf Omniboxx heeft ontwikkeld brengt bijvoorbeeld alle tekeningen, foto’s, plattegronden en video’s overzichtelijk bij elkaar op de smartphone of tablet. Daarnaast worden alle gegevens van de front- en backoffice bij elkaar gebracht, zodat de gegevens die de woningzoekende heeft geüpload in te zien zijn door de makelaar en makkelijk te delen met de verhuurder.
Check
Met de credit- en ID-check van Huurcheck Nederland kunnen makelaars in één applicatie de echtheid van een identiteitsbewijs controleren, bij het BKR controleren of de persoon geregistreerd staat in het insolventie- of schuldsaneringenregister en zelfs of deze op internationale sanctielijsten staat of politiek prominent is. Het ID-bewijs van de kandidaat wordt versleuteld opgeslagen; hackers kunnen er niets mee. Samen met andere huurdersgegevens wordt dit alles bij elkaar gebracht in een huurdossier, dat de verhuurder kan inzien. “Dat vergemakkelijkt de communicatie tussen makelaar en verhuurder”, licht directeur Alex Faraco toe. “De makelaar kan met één druk op de knop een aanvraag versturen naar de huurder, in plaats van elke keer opnieuw een mailtje te typen.”
Is er een kandidaat geselecteerd, dan wordt er net zo makkelijk een contract volgens specificaties gegenereerd. Nooit meer een voorbeeldcontract overtypen met de mogelijkheid tot fouten. Dat kan vervolgens worden geprint of digitaal ondertekend.
“In het tijdperk van internetbankieren is het best gek dat mensen nog een papieren handtekening willen”, zegt Faraco. “Maar het vertrouwen groeit, ook in de vastgoedbranche. Projectontwikkelaars werken allang met digitale ondertekeningen. Ook notarissen bewegen langzaam in die richting.” Sinds de lancering in mei van dit jaar heeft Huurcheck 4.000 digitale contracten afgesloten. Het kan al binnen drie minuten.
Cafetariamodel
Maar als het aan Rutger van Hulzen, partner bij Qii, ligt, hoeven we vanaf volgend jaar helemaal geen digitale handtekeningen te zetten. “Omdat alle processtappen worden gelogd, is tegen het einde van het proces het vertrouwen hopelijk zo groot, dat een vinkje genoeg is.”
Qii is de ontwikkelaar het digitaal platform dat de NVM haar leden de aanbiedt. Een modulair pakket, omdat ze weten dat niet alle makelaars hetzelfde willen, zegt Van Hulzen. “De meeste makelaars hebben een klein kantoor. Die willen geen groot softwarepakket naast hun CRM-software. “Zie het als een cafetariamodel: dit wil ik wel en dit niet.”
Binnen de ‘klantreis’ van Qii zijn er verschillende touch points, contactmomenten, tussen makelaar en huurder. “Je bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel fysiek contact je wilt”, zegt Van Hulzen. “Het verschilt per klant en per markt.” Zo zijn huurders in het westen van het land vaak drukke tweeverdieners die – vanuit andere branches – veel digitale service gewend zijn. In andere regio’s kan dat anders zijn.
Uitgangspunt
Zoveel technisch gemak, steeds meer dingen die vanzelf gaan. Is de makelaar binnenkort nog wel nodig? Faraco begrijpt die angst, maar denkt dat die onterecht is. “Eigenlijk nemen we de makelaar het saaie, administratieve werk uit handen. Zodat die zich kan concentreren op zijn dienstverlening.”
“De makelaar is nog altijd het uitgangspunt van al onze diensten”, zegt ook Van Hulzen. “Techniek faciliteert. We kunnen 60 procent tijdwinst garanderen, maar de laatste stap is eigenlijk hetzelfde als die altijd geweest is.” Zelfs die drukke tweeverdieners hebben nog steeds behoefte aan een bezichtiging. Dat gebeurt steeds vaker ’s avonds of in het weekend. “Dat zag je een paar jaar geleden nog bijna niet.”
“Er zijn ook organisaties die bezig zijn om de makelaar er helemaal uit te werken. Maar dat is zeker niet onze intentie”, zegt Milco Werkhoven, commercieel directeur van Omniboxx, de softwarepartner van Vidii. “We zorgen dat ze zich kunnen richten op waar ze goed in zijn en leuk vinden: het verhuurde huis en het contact met de klant. Alle rompslomp gaat eruit.” Van Hulzen vult aan: “Als makelaar moet je niet denken: hoe kan ik minder tijd besteden aan een transactie, maar: hoe kan ik de klant beter bedienen?”
Toekomst
Werkhoven verwacht dat de digitalisering de komende tijd doorzet. Ook de mate waarin en het gemak waarmee informatie beschikbaar is, zal nog toenemen. “Bepaalde organisaties gaan het steeds makkelijker maken gegevens te ontsluiten en delen.” Met een app als Ockto kun je al je financiële gegevens – van bijvoorbeeld Belastingdienst en bank – aan elkaar knopen. Handig als je een huurcontract wilt afsluiten. “Volkomen legaal en waarschijnlijk veiliger dan papieren in een schoenendoos”, zegt Werkhoven. “Datacentra zijn brandveilig en er draait altijd een tweede als back-up.”
Bovendien veranderen de privacyregels. Vanaf mei 2018 is die verandering definitief. Van Hulzen licht toe: “Vanaf dan geldt het profiel dat de klant zelf online zet als basis voor de informatie die we over hem hebben. Dat gaat veranderen hoe we als markt naar het screeningsproces kijken. Hou dat zeker in de gaten.” Over in de gaten houden gesproken, Faraco heeft nog wel een tip. Zorg dat je goed op de hoogte blijft, want de volgende grote ontwikkeling komt er alweer aan: blockchain. “Die gaat erg belangrijk worden en mag je zeker niet missen.”