Uitleg ID-check wereldwijd

De check werkt voor alle paspoorten, identiteitskaarten, verblijfsvergunningen en visa ter wereld.  De check werkt niet voor rijbewijzen! Daarvoor gebruik je de Experian IDcheck, die onderaan wordt getoond in het rijtje van checks bij de relatie.

Heb je vragen over de ID-check, mail dan naar service@huurchecknederland.nl 

 

 

Stap 1: kies MRZ zijde van het ID

1: Selecteer de zijde van het ID waar de MRZ-code op staat;
2: Vink de ID-check aan;
3: Klik op Opslaan en uitvoeren.

Op bijna alle reisdocumenten ter wereld is een MRZ code zichtbaar. Deze code bevat een algoritme om vervalsingen tegen te gaan. Naast de zichtbare echtheidskenmerken controleert ID-check de MRZ code op correctheid.

Stap 2: verwerk het ID in de pop-up

 

1: De pop-up komt in beeld;
2: Selecteer type document;
3: Selecteer de versleutelde benaming van het ID.

De ID-check werkt met een pop-up scherm. Als je geen pop-up in beeld krijgt heb je een pop-up blocker aan staan.

 Pop-up toestaan uitleg: Uitleg POPUP blokkering toestaan voor www.mijnhuurcheck.nl bedoeld voor IDcheck verwerking. Uitleg alle browser.

 

Stap 3: ID bijsnijden en draaien

De techniek kan het ID alleen lezen als deze horizontaal is afgebeeld en volledig in beeld is gebracht. Bewerk het ID als de foto niet aan deze eisen voldoet.

1: Klik op bewerk icoontje;
2: Afbeelding horizontaal draaien en klik op de button Draaien,;
3: Afbeelding bijsnijden zodat alle witruimte weg is en klik op de button Bijsnijden;
4: Als de afbeelding goed staat, klik je op Opslaan.
5: Klik daarna op Voltooien en de check wordt uitgevoerd.

Het resultaat verschijnt direct in beeld. Als er OK staat, dan is het document goedgekeurd. Klik daarna op Voltooien. Mijnhuurcheck haalt de PDF met het resultaat op. Deze verschijnt binnen 3 minuten in beeld.

Foutoplossingen

Als de check niet direct resultaat geeft, dan heeft de techniek het document niet correct kunnen uitlezen. Je kunt zelf wat aanpassingen verrichten om de techniek een beetje te helpen.

Of je stuurt het document door naar de helpdesk waar ID-specialisten het document handmatig beoordelen. Deze service wordt gratis aangeboden door Huurcheck. De wachttijd bedraagt circa 3 uur voordat je resultaat terug ontvangt. Probeer daarom altijd in de pop-up te werken zodat je direct weet of het ID correct is.  

 

MRZ zelf aanpassen: help de techniek een handje

Als er NIET OK staat, dan heeft de techniek de MRZ-code niet goed kunnen uitlezen. Je kunt de MRZ nu zelf aanpassen en weer controleren op juistheid.

1: Klik op toon afbeelding, het ID verschijnt in beeld;
2: Vergelijk de MRZ in de pop-up met het ID, pas de code zelf aan;
3: Klik op Controle, het ID wordt weer getoetst;
4: 
Het resultaat komt direct in beeld.

Deze handmatige controle kun je meermaals doen tot je een OK resultaat krijgt. Hier zitten geen extra kosten aan!

Redenen waarom de techniek de MRZ-code niet direct herkent: lage resolutie – schuine afdruk van ID foto – veel witruimte rondom het ID afgebeeld. Let hierop als je bij stap 2 het ID bewerkt. Vaak wordt een S een 5 of een 8 een B etc.

Je kunt de MRZ code zo vaak als je wilt aanpassen en controleren. Na jouw handmatige aanpassing klik je op de button Controle en krijg je het resultaat in beeld. Indien er OK komt te staan, klik je op Voltooien en ben je klaar.

Helpdesk: stuur het ID naar een specialist

Lukt het bovenstaande niet, ook niet na handmatige aanpassing, stuur het ID dan altijd door naar de helpdesk. Een ID-specialist zal het document beoordelen. Binnen een paar uur ontvang je dan bericht.

1: Blijft NIET OK in het scherm staan?
2: Klik op Voltooien in de pop-up;
3: Het document is nu naar de Helpdesk verzonden.

Binnen 1 minuut verschijnt onderstaande melding in Mijnhuurcheck. Check over een paar uur weer of het ID is getoetst.

"Maandelijks ontvangen wij vervalste paspoorten. Daarom is de ID-check echtheidstoetsing zo belangrijk. Personen die een vervalst ID aanleveren worden direct vermeld op de zwarte lijst van Huurcheck"

– Alex Faraco, Huurcheck Nederland